Magyar Honlap
NEWS logo N E W S
 
HomePage Egy érdekes cikk a 168 órából 2000.09.13. 
 

BUDAPEST fõispĂĄnja

  LappangĂł portrĂŠrovatunknak, az "Õ ĂŠs Õ"-nek ezĂşttal egyetlen hõse van: Grespik LĂĄszlĂł, a dinamikus fĂŠrfiĂş, a FĂľvĂĄrosi KĂśzigazgatĂĄsi Hivatal ĂĄprilisban kinevezett hivatalvezetĂľje civilben egyenesen az AtyaĂşristen jogi tanĂĄcsadĂłja. MĂĄrpedig aki ilyen magas beosztĂĄs birtokosa, az nem vethetĂľ Ăśssze mĂĄssal. PĂĄrja nincs. A feladat szĂŠpsĂŠgĂŠt csĂśkkenti, hogy aki GrespikrĂľl Ă­r portrĂŠt, annak kevĂŠssĂŠ kell sajĂĄt ĂĄbrĂĄzolĂłkĂŠszsĂŠgĂŠvel kitĂťnnie. ElĂŠg, ha alĂĄhĂşzkodja az Ăşj kĂśzĂŠleti ĂźstĂśkĂśs alig fĂŠlĂŠves munkĂĄssĂĄga sorĂĄn keletkezett megvilĂĄgosĂ­tĂł erejĂť nyilatkozatokat. BUJÁK ATTILA ezt tette. Sajnos csakhamar kifogyott a filc. Ilyenek ezek a mai tollak.

  "Az AtyaĂşristennel egyeztettem egyĂŠbkĂŠnt, meg sajĂĄt magammal" - nyilatkozta a hivatal vezetĂľje, amikor arrĂłl faggattĂĄk, nem lĂŠpte-e tĂşl kompetenciĂĄjĂĄt azt bejelentvĂŠn: jĂşlius 1-jĂŠtĂľl orszĂĄgonkĂŠnt ĂŠvi hĂşsz fĂľvĂĄrosi ingatlan vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt engedĂŠlyezi kĂźlhoniaknak. RĂśgvest rĂĄ is sĂźtĂśttĂŠk a MIÉP-es kĂśtĂľdĂŠst. Pedig a harmincĂśt ĂŠves ("legszebb Fidesz-korban" lĂŠvĂľ - HVG) kazincbarcikai illetĂľsĂŠgĂť fiatalembert maga OrbĂĄn Viktor nevezte ki ĂĄprilis elejĂŠn (elsejĂŠn?), s Ăľ volt az, aki azonnal kihĂĄtrĂĄlt Grespik elkĂŠpzelĂŠsei mĂśgĂźl. "Egy ĂŠvtizednek kellett eltelnie a szocializmus ĂśsszeomlĂĄsa Ăłta, hogy egy hivatal Ăşjonnan kinevezett vezetĂľje vegye a bĂĄtorsĂĄgot, ĂŠs beiktatĂĄsĂĄval egyĂźtt piros-fehĂŠr-zĂśld lobogĂłt tetessen ki" - ujjongott az ĂźstĂśkĂśs szĂźletĂŠsekor a Magyar FĂłrum. - Nem kis bĂĄtorsĂĄg ez, Demszky hivatalĂĄnak kĂśzelsĂŠgĂŠben."

  A tĂźrelmi zĂłnĂĄk ĂźgyĂŠrĂľl folytatott vitĂĄban nevezte magĂĄt Grespik elĂľszĂśr Budapest fĂľispĂĄnjĂĄnak. A mĂşlt hĂŠten vĂŠgre megpillanthattuk Ăľt magĂĄt. A fĂľispĂĄnt a rĂĄkospalotai Meixner AlapĂ­tvĂĄny speciĂĄlis kĂŠpzĂŠst nyĂşjtĂł iskolĂĄjĂĄnak diszlexiĂĄval kĂźszkĂśdĂľ diĂĄkjai ĂŠs az Ăľket oktatĂł tanĂĄrok izgulhattak az ĂŠvnyitĂłn dĂŠlelĂľtt 11-ig, mivel a hivatalvezetĂľ megĂźzente: a jogi alapok hiĂĄnya miatt - a kerĂźlet ĂśnkormĂĄnyzatĂĄnak ĂŠs jegyzĂľjĂŠnek dĂśntĂŠse ellenĂŠre - felfĂźggeszti az intĂŠzmĂŠny mĂťkĂśdĂŠsĂŠt. AkĂĄr jĂśhet is a rendĂľr, a hatĂłsĂĄg, a pecsĂŠt. A fax kĂŠsett, talĂĄn kikapcsoltĂĄk. A tanĂ­tĂĄs villĂĄmgyorsan elkezdĂľdĂśtt, s "szorgalmi idĂľszak" alatt mĂĄr nem lehet bezĂĄratni egy iskolĂĄt.

  Ăm Grespik nem adta fel. Mit szĂĄmĂ­t 141 (jogilag bizonytalan alapon ĂĄllĂł) gyerek izgulĂĄsa, a szĂźlĂľk aggodalma, a meg vĂĄsĂĄrolt tankĂśnyvcsomag, a befizetett ebĂŠdpĂŠnz, a jegyzĂľi engedĂŠly, ha "hiĂĄnyoznak bizonyos jogi alapok"? S mit szĂĄmĂ­t mindez, ha megismerhettĂźk Grespik LĂĄszlĂłt, Budapest fĂľispĂĄnjĂĄt? Ez volt az ifjĂş ĂźgyvĂŠd igazi mĂŠdiadebĂźtĂĄciĂłja: hĂĄrom nap alatt hĂĄromszor Ăźlte vĂŠgig a stĂşdiĂłkat. (JĂł estĂŠt, MagyarorszĂĄg! - tv2, NaprakĂŠsz - m1, Szauna - Nap Tv.)

  Vaskalapos, savanyĂş ĂĄbrĂĄzatĂş, halk szavĂş, gyomorbajos kis jogtudorra szĂĄmĂ­tottunk. InkognitĂłjĂĄbĂłl kilĂŠpĂľ SzentgyĂśrgyvĂślgyi PĂŠtert vĂĄrtunk, aki a legendĂĄk kĂśdĂŠbe veszĂľ antalli idĂľkben a fĂľvĂĄros ezernĂŠl is tĂśbb hatĂĄrozatĂĄt semmisĂ­tette meg egyetlen tollvonĂĄssal, formai hiba miatt. De nem. Grespik zĂśldesszĂźrke zakĂłja, ezĂźstĂśsen csillogĂł kravĂĄtlija mĂśgĂśtt nemes magyar szĂ­v dobog. A vĂ­diafideszsĂŠgĂť fiatalembert majd' szĂŠtveti a mondanivalĂł. Igazi mĂŠdiacĂŠzĂĄr veszett el benne. AlkalomadtĂĄn szĂ­vesen ĂĄtveszi a mĂťsorvezetĂŠst is. ("Ne terheljĂźk ezzel a nĂŠzĂľket." "Most akkor ĂŠrdemi dolgokrĂłl beszĂŠljĂźnk!" "Ne vigyĂźk erre az irĂĄnyt! ") Merre van az irĂĄny? NehĂŠz Grespiket megfĂŠkezni, ha irĂĄnyt vesz.

  EgyrĂŠszt a modern Grespik mindig tudja, hol van, kinek mit beszĂŠlhet. A stĂşdiĂłban mellĂľzi egyebĂźtt megszokott, ĂŠrdekes fordulatait (pĂŠldĂĄul: "A magyarok NagyboldogasszonyĂĄt kellene megkĂŠrdezni, miĂŠrt csinĂĄlta, de mĂĄr gyerekkoromban megvolt az identitĂĄstudatom."). Nem idegen tĂľle a kĂśnnyedsĂŠg, a franciĂĄs elegancia sem. TĂľrĂľlmetszett jĂłpofa ("Ez az autĂł olyan volkswagenisztikus." "Az Ăśn ĂśltĂśnyĂŠnek szĂśvete kissĂŠ csokisztikus." GyĂťjtĂśtte, kĂśzreadja: Grespik LĂĄszlĂł). Nem is csoda, ha tobzĂłdik a mĂŠdiasikerben az, aki oly jĂłl tudja, mire valĂł a sajtĂł. "Azt a mĂťsort tisztessĂŠgtelenĂźl szerkesztettĂŠk... De megsĂşgom, vĂŠgĂźl is ĂśrĂźltem a dolognak hiszen nekem minden megnyilatkozĂĄs reklĂĄm. HĂĄt nem veszik ĂŠszre, hogy nem Ăľk hasznĂĄlnak engem, hanem ĂŠn Ăľket?"

  HĂĄt ez az. Ez az, amit ezernyi tehetsĂŠgtelen, nyĂťgĂśs, sĂŠrtĂľdĂľs, szekĂĄnt politikus meg nem ĂŠrt soha. Hogy ha nĂŠmelykor sutĂĄnak, oktondinak, netĂĄn kicsikĂŠt imbecilnek is lĂĄtszik, nem a sajtĂł teszi azzĂĄ. Hiszen csak "hasznĂĄlnak bennĂźnket". Egyvalamit azonban soha nem felejt hangsĂşlyozni Budapest Ăşj IlletĂŠkes ElvtĂĄrsa. Hogy kinĂŠl van a marsallbot meg a kutyakorbĂĄcs. Ki kicsoda. ("Én az Ăśsszes budapesti jegyzĂľnek vagyok jogszabĂĄly ĂŠrtelmĂŠben hivatali felettese, ĂŠs Ă­gy semmisĂ­thettem meg azt a mĂťkĂśdĂŠsi engedĂŠlyt, amit a XV. kerĂźleti jegyzĂľ kiadott... Ilyen egĂŠsz egyszerĂť ez a helyzet." "A mĂťkĂśdĂŠsi engedĂŠlyt a jegyzĂľ adja ki, amit ĂŠn megsemmisĂ­tettem. Mondom, ĂŠn az Ăśsszes budapesti jegyzĂľ hivatali felettese vagyok" NaprakĂŠsz, ml.) És Ăşjra, mĂĄsutt: "Az Ăśsszes budapesti jegyzĂľnek ĂŠn vagyok a felettese." Vagy: "A KĂśzigazgatĂĄsi Hivatalnak a vezetĂľje tĂśrvĂŠny erejĂŠnĂŠl fogva a fĂľvĂĄros Ăśsszes jegyzĂľjĂŠnek hivatali felettese... Ilyen egyszerĂťen mĂťkĂśdik ez" (JĂł estĂŠt, MagyarorszĂĄg! - tv2).

  De ezzel nincs vĂŠge. (IskolaigazgatĂł: "A mai napig nem kaptunk semmifĂŠle visszajelzĂŠst arra vonatkozĂłan, hogy bĂĄrmilyen kifogĂĄst emelne a kerĂźlet jegyzĂľje a..." Grespik kĂśzbevĂĄg: "A jegyzĂľ felettese vagyok. Mindig a hadnagyot emlegeti, ĂŠn meg a tĂĄbornok vagyok. A nĂŠzĂľk kedvĂŠĂŠrt mondom." "Meglenne arra a jogosĂ­tvĂĄnyom, hogy az iskolĂĄt fizikai ĂŠrtelemben bezĂĄrassam... LelakatolĂĄs, lepecsĂŠtelĂŠs. Erre egy jegyzĂľt kĂŠrhetnĂŠk fel, nem a XV. kerĂźletit, mĂĄsikat. Ha a jegyzĂľ ellenĂĄllĂĄsba ĂźtkĂśzne, akkor rendĂľri karhatalmat vehetne igĂŠnybe." Szauna, Nap Tv.)

  KemĂŠny kis ember ez a Grespik, mondanĂĄ a tĂĄjĂŠkozatlan nĂŠzĂľ, aki nem ismeri a hivatalvezetĂľ hivatalvezetĂľsĂŠg elĂľtti (prehistĂłriai) irodalmi munkĂĄssĂĄgĂĄt. Pontosabban a tĂśrtĂŠnelmit. Mert, ahogy IlletĂŠkes ElvtĂĄrshoz egykoron a fĂśldrajz, Grespikhez a tĂśrtĂŠnelem tartozik. Erre akkor figyelhetett volia fel Stumpf IstvĂĄn - Grespik kinevezĂŠsĂŠnek OrbĂĄn elĂŠ terjesztĂľje -, amikor a DemokratĂĄban megjelent az ĂźgyvĂŠd nagylĂŠlegzetĂť tanulmĂĄnya hamisĂ­tott finnugor szĂĄrmazĂĄstudatunk lealĂĄzĂł, mĂŠtelyezĂľ voltĂĄrĂłl. Érdemes bĂľvebben idĂŠzni:

"Sajnos a tĂśbbsĂŠgi kisebbsĂŠg ĂĄltal elnyomott kisebbsĂŠgi tĂśbbsĂŠg ebben az orszĂĄgban a magyar. Befogadunk mi mindig minden fajtĂĄt. Szerintem jogos ĂśnvĂŠdelembĂľl vissza kellene kissĂŠ fognunk egy idĂľre, kĂźlĂśnben a turĂĄni ĂĄtok: a jĂłszĂ­vĂťsĂŠg ĂśnveszĂŠlyessĂŠge megĂśl bennĂźnket."

  EzutĂĄn WerbĂľczy HĂĄrmaskĂśnyvĂŠbĂľl kiindulva - feltĂĄrja valĂłs tĂśrtĂŠnetĂźnk titkait. "A magyar ĂŠrzelmĂť olvasĂłknak tudniuk kell, hogy a magyar ĂľstĂśrtĂŠnetnek van mĂĄs kutatĂĄsi ĂĄga is, mint a finnugor... Az idegenszĂ­vĂťek akik tudnak valĂłdi tĂśrtĂŠnelmĂźnkrĂľl, azĂŠrt gyĂťlĂślnek minket, mert tudjĂĄk hogy a FĂśld elsĂľ Ă­rott kultĂşrĂĄt hordozĂł, ĂĄllamalkotĂł nĂŠpe vagyunk minden mĂťveltsĂŠg tĂľlĂźnk ered."

  Grespik legmegrĂĄzĂłbb ĂĄllĂ­tĂĄsa alĂĄbb kĂśvetkezik: "Badiny JĂłs Ferenc sumerolĂłgus, nyelvĂŠsz-tĂśrtĂŠnĂŠsz professzor kutatĂĄsai bizonyĂ­tjĂĄk hogy JĂŠzus nem zsidĂł, hanem vĂŠrĂźnkbĂľl valĂł pĂĄrtus (szkĂ­ta-hun) herceg volt, vagyis JĂŠzus vĂŠrrokonai vagyunk Isten kivĂĄlasztott nĂŠpe tehĂĄt a magyar, hiszen kĂśzĂźlĂźnk valĂł hercegnĂľ lett Isten gyermekĂŠnek anyja. Az ÁrpĂĄd-hĂĄzi (Turul = FĂŠrfiĂş) kirĂĄlyok JĂŠzus csalĂĄdjĂĄbĂłl szĂĄrmaznak. Titkos vatikĂĄni iratokban megĂ­rjĂĄk igaz tĂśrtĂŠnelmĂźnket is, de azt elĂľttĂźnk az egĂŠsz vilĂĄg elĂľtt eltitkoljĂĄk... A palesztinai SzkĂ­tia alapĂ­tĂłi azok a galileai gojimok (goj = ellensĂŠg, idegen, nem zsidĂł), akiket a zsidĂłk mindig ĂźldĂśztek, Ăśltek. A zsidĂłk kĂŠnyelmes, Ăľseink ĂĄllama alatti ÂťfogsĂĄgukÂŤ idejĂŠn beĂŠpĂ­tettĂŠk sajĂĄt vallĂĄsukba az Ăľsi hitvilĂĄgunk kultĂşrĂĄnk kincseit, elemeit, onnantĂłl sajĂĄtjuknak feltĂźntetve... Az Orion, az esztergomi oroszlĂĄnok ĂŠs a gizai piramisok magyar vonatkozĂĄsĂşak, mondanivalĂłjuk ĂśsszefĂźgg, a Szfinx eredeti neve: Hun."

  ElĂľ a tĂĄltosokkal:
  "KovĂĄcs AndrĂĄs tĂĄltos-tanĂĄr... hirdeti... hogy a Csendes-ĂłceĂĄn kĂśzepĂŠn lĂŠtezett nagy kontinensrĂľl, MurĂłl szĂĄrmazunk, ahol mĂĄr 70 000 ĂŠve Ă­rĂĄson alapulĂł, fejlett civilizĂĄciĂłnk volt. Mu azonban elsĂźllyedt, a tĂşlĂŠlĂľk szĂŠtrajzottak a mai JapĂĄn... felĂŠ, illetve Amerika felĂŠ, ahol is Maya (= Magya = Magyar) nĂŠpkĂŠnt ismertek. (NĂŠhĂĄny ĂŠvtizede magyar utazĂłk KĂśzĂŠp AmerikĂĄban az ottani indiĂĄnokkal magyarul beszĂŠlgettek.)"

  Grespik kĂśnnyedĂŠn birkĂłzik meg azzal a kĂŠrdĂŠssel is, hol a vilĂĄg kĂśzepe. "A KĂĄrpĂĄt-medence megszentelt hely, a FĂśld-anya kisugĂĄrzĂĄsa itt jelĂśli ki a vilĂĄg kĂśzepĂŠt, a PĂłlust, mai nevĂŠn Pilist. DobogĂłkĂľ kĂśzelĂŠben talĂĄlhatĂł meg a fĂśldgolyĂł legnagyobb fĂśldsugĂĄrzĂĄsi keresztpontja. A Szent KoronĂĄval szellemi kapcsolat vehetĂľ fel, a Korona leginkĂĄbb VisegrĂĄdon ĂŠreznĂŠ jĂłl magĂĄt... Az emberi faj DNS-ĂŠnek adott hosszegysĂŠgen 2-3 csavarodĂĄsa van, mĂ­g a magyarnak (ĂŠs a japĂĄnnak, akikkel tĂĄvoli rokonok vagyunk) 9, ami megegyezĂľ a SzĂ­riuszrĂłl a FĂśldre jĂśvĂľ fĂŠny megcsavarodĂĄsi szĂĄmĂĄval. EbbĂľl is szĂĄrmazik a magyar elme, lĂŠlek szellem kivĂŠteles volta, kozmikus szĂĄrmazĂĄsa... Az Orion csillagkĂŠpbĂľl valĂł szĂĄrmazĂĄsunk misztĂŠriumĂĄra utal tĂśbbek kĂśzt a hĂĄrom gizai nagy piramis ĂŠs a Pilisben bizonyos helyek pozĂ­ciĂłja, lĂŠte is."

  Nem tudjuk, hogy a hivatalvezetĂľ szellemĂŠnek hĂĄny csavarodĂĄsa van, annyi azonban biztos, hogy jĂł okunk van fĂŠlni. Ugyanis Sashegyi SĂĄndor rĂŠgĂŠsz "a Pilisben ArpĂĄd-kori mestersĂŠges ĂŠpĂ­tkezĂŠsre utalĂł kultuszhelyet, ArpĂĄd fejedelem rĂŠgen keresett sĂ­rhelyĂŠt talĂĄlta meg 1941-ben... mely ĂĄsatĂĄsok sorĂĄn igen sok adminisztratĂ­v.. nehĂŠzsĂŠgbe ĂźtkĂśztek.. - fĂŠlnek, de nagyon fĂŠlnek sokan! - Ă­rta Sashegyi." AzĂŠrt a vĂŠgĂŠn a gyanĂş mĂŠgis befĂŠszkeli magĂĄt Grespik kilencszeres csavarodĂĄsĂş elmĂŠjĂŠbe is. Ugyanis talĂĄn "a magyargyĂťlĂślĂľk kinevetik majd cikkemet, de lĂŠlekben fĂŠlni, nagyon fĂŠlni fognak".

  Ami az utolsĂł megĂĄllapĂ­tĂĄst illeti: okunk van a fĂŠlelemre. Cikket ugyanis bĂĄrki Ă­rhat, pĂŠldĂĄul a DemokratĂĄba. BĂĄrmely megszĂĄllott. AzutĂĄn egyszer csak megpĂĄlyĂĄz egy ĂĄllĂĄst. Es elnyeri. És minden jegyzĂľk felettese lesz. "Jogi alapjai" lesznek. IntĂŠzkedni akar. Akkor pedig mĂĄr tĂŠnyleg nem tehetĂźnk egyebet, mint az a XV. kerĂźleti iskolaigazgatĂł. Kikapcsoljuk a faxot. És vĂĄrunk. VĂĄrjuk a karhatalmat. HĂĄtha nemjĂśn.


© FLEISCHMANN György -