-
Afrika Bambaataa

+
Történelmi pillanat: a zulu isten, a magát szerényen csak "az egyetemes hiphopkultúra Amon Rajának" nevező oldszkúl mester először Magyarországon.

Afrika Bambaataa a hip hop kultúra és a breakbeat DJ-zés egyik nagy őse és megalapozója, Kool DJ Herc és Grand Master Flash mellett a hip hop szentháromság tagja, akit éppúgy neveznek az univerzális hip hop kultúra Amen Rájának, nagyapjának, vagy keresztapjának, mint az elektrosoul hangzás atyjának – hiszen az is.

Tény,hogy a dobgépek és az elektronikus hangzás elterjedésében, azok egyetemes zenei, tánczenei kultúrába emelésében fontos szerepet tudhat magáénak, és mozgalmárként sem elhanyagolható a nagyvárosi zulu király.

1970-ben még házibulikon próbálkozott, de 1973-ban megszületett a komoly elhatározás is, miután hallotta a két bronxi ős, Kool DJ Dee és Kool DJ Herc műsorát. Egy évvel később megalapította a Zulu Nation crew-t, ami az erőszakkal szemben a zenét és Africa „peace, unity, love, happiness and fun" filozófiáját terjesztette. A lemezjátszó kultúra kialakulóban lévő alapjait felhasználva saját stílust alakított ki, és funk lemezek experimentális előadása mellett go-go, soca, salsa, reggae, rock, jazz felvételeket is mixelt, némi afrikai népzenével, politikusok szövegmintáival fűszerezve. James Brown, Run Dmc, George Clinton, EMF, Jungle Brothers együttműködései csak jelezni tudják az utat, amelyet azóta megtett, érdemes mélyebben is elmerülni benne.

Afrika Bambaataa nem egy szelete vagy fejezete a hip hop-nak, hanem maga a hip hop, és nem csak a múltja, a jövője is, hiszen hangminták formájában már most az örökkévalóság része, - túlzás nélkül - élő legenda, akit ha lehet, egyszer látni kell.