Home Download Print
- Search Tartalomjegyzék +
   
 Az Ăşj gazdasĂĄg rĂŠgi szabĂĄlya

A 

Microsoft-per elsĂľ ĂŠrdemi dĂśntĂŠse Ăłta Bill Gates csaknem 38 milliĂĄrd dollĂĄrjĂĄt ĂŠs a vilĂĄg leggazdagabb embere cĂ­mĂŠt veszĂ­tette el. A vilĂĄg leggazdagabb emberĂŠvĂŠ Larry Ellison, az Oracle elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja lĂŠpett elĂľ 52,25 milliĂĄrd dollĂĄros vagyonĂĄval. Thomas Jackson bĂ­rĂł dĂśntĂŠsĂŠt 19 peres ĂĄllam kĂŠpviselĂľi, az ĂĄllamĂźgyĂŠszek, tovĂĄbbi 120 jogi eljĂĄrĂĄs kĂŠpviselĂľi ĂŠs hasonlĂł eurĂłpai pereket kezdemĂŠnyezĂľ jogĂĄszok tucatjai vĂĄrtĂĄk lĂŠlegzet-visszafojtva. Csak Bill Gates fogadta a dĂśntĂŠst mĂĄr-mĂĄr kĂśzĂśnyĂśs nyugalommal. Egy Ăłra mĂşlva az orszĂĄg mĂĄsik vĂŠgĂŠben a cĂŠg hĂĄzi stĂşdiĂłjĂĄban odaĂĄllt, pontosabban odaĂźlt a kamerĂĄk elĂŠ, cinikus mosollyal adva az amerikaiak tudtĂĄra, hogy Ăľ mindent megtett a megegyezĂŠs sikerĂŠĂŠrt. Tette ezt annak az embernek a fĂślĂŠnyes mosolyĂĄval, aki tĂśbb biztos vĂĄsĂĄrlĂłt tud maga kĂśrĂźl, mint amennyi biztos szavazĂłt a mindenkori amerikai elnĂśk vagy elnĂśkjelĂśltek. A dĂśntĂŠs ellenĂŠre cĂŠge mĂŠg mindig az amerikai kĂśzvĂŠlemĂŠny kĂŠtharmadĂĄnak szimpĂĄtiĂĄjĂĄt ĂŠlvezi. TalĂĄn ezĂŠrt is lepte meg Gatest a tĂľzsde reagĂĄlĂĄsa, amely viszont a szimpĂĄtiĂĄnĂĄl anyagiasabb ĂŠrvekre fogĂŠkony. Az Ă­tĂŠlethozatal Ăłta akkora Ăśsszeget bukott a neves Ăźzletember, mint hazĂĄnk egyĂŠves GDP-je. A tĂľzsdei vesztesĂŠgek tĂśbb nyugdĂ­jalapot is megingattak.
Kinek jó a monopólium? A monopólium Ünmagåban vÊve nem tiltott jelensÊg az Egyesßlt Államokban, åm az olykor mÊgis elþcitålt tÜrvÊny tiltja, hogy egy vållalatóriås az egyik piaci terßleten szerzett monopóliumåt kihasznålva erþnek erejÊvel monopolisztikus szerepre tÜrjÜn mås terßleteken is. Egy termÊk piacåt koncentråltnak nevezik, ha a piacvezetþ elsþ 4 vållalat rÊszesedÊse meghaladja az 50 szåzalÊkot, vagy az elsþ 8 rÊszesedÊse a 75 szåzalÊkot. A Microsoft egymagåban 80 szåzalÊkot meghaladó piaci rÊszesedÊssel bír az asztali szåmítógÊpek operåciós rendszereinek piacån, de az irodai csomagok Ês az internetbÜngÊszþk piacån is. Elsþ helyre, valamint 50 szåzalÊkot megkÜzelítþ piaci rÊszesedÊsre tett szert a hålózati operåciós rendszerek piacån is, Ês ugyancsak teljes fronton harcol az elsþsÊgÊrt az internetkiszolgålók, az internetes mÊdialejåtszók Ês adatbåzis-kezelþk terÊn. A bírói dÜntÊs azt låtja bizonyítottnak, hogy a Microsoft felhasznålta az operåciós rendszerek terÊn szerzett monopóliumåt arra, hogy az internetbÜngÊszþk piacån hasonló szerepre tegyen szert.

Üzleti praktikák

Gates szerint cége csupán a felhasználók javát akarja, és a közvélemény-kutatások szerint a vásárlók kétharmada egyet is ért ezzel, míg a Microsoft-gyûlölõk tábora csupán 8 százalékot tesz ki. Ám minden tíz számítógép-használó közül már csak kettõ tudja, hogy mi is az az operációs rendszer. A szövegszerkesztõjüket használva azt hiszik, hogy a szöveget „vindózban" írják, ami nyilván másképp lenne, ha legalább két-két népszerû operációs rendszer, illetve irodai alkalmazásokat tartalmazó programcsomag maradt volna versenyben. Az asztali operációs rendszerek közötti verseny azonban már 1995-ben végképp lezárult a Windows 95 és a Windows NT megjelenésével. Ezeknek a sikerét a cég az egyenlõ versenytársak között vívott dinamikus újító és hihetetlenül agresszív (és már akkor is sokat vitatott) marketingpolitikájának köszönhette. Ehhez hozzájárult persze a versenytársak bambasága is. Különösen az IBM elhibázott terjesztési politikája, amely kivégezte az OS/2 operációs rendszert, a fanatikus rendszergazdák kedvencét. A Microsoft szemfüles és ötletes kereskedelmi praktikái már ekkor nyílt támadásoknak tették ki a céget. A cég ugyanis a minden számítógépbe szükséges merevlemezek gyártóinak úgy árulta az operációs rendszert, mintha hardver lenne. Minden egyes legyártott merevlemez után jogdíjat szedett, akkor is, ha a merevlemezre végül nem az õ operációs rendszerét telepítették.

Siker utĂĄn pĂĄnik

Az 1995-Üs Êv az operåciós rendszerek terÊn szerzett monopólium kialakulåsa mellett (melynek ßdvÜs hatåsa volt, hogy az egyeduralkodó rendszer de facto szabvånnyå vålhatott) egyben az internetbÜngÊszþk kÜzÜtti håború megvívåsånak a kezdetÊt is jelentette. Ez a harc az operåciós rendszer monopóliumånak birtokåban alig volt egyenlþtlenebb, mint az ÜbÜlhåborús affÊr, Ês nemigen tartott hosszabb ideig sem. A webbÜngÊszþ feltalålói, a Netscape alapítói ekkorra mår megteremtettÊk a bÜngÊszþk piacåt, Ês minden 10 eladott bÜngÊszþbþl mår 7-8 az ÜvÊk volt, amikor megjelent a Microsoft a maga kicsit buta internet Explorer programjåval. Pedig Bill Gatest eredetileg nehezen tudtåk meggyþzni munkatårsai az internet ßzleti hasznosíthatósågåról. VÊgßl talån az az Êrv gyþzÜtt, hogy a konkurensek bÜngÊszþprogramjai esetleg fÜlfejlþdhetnek, Ês operåciós pótrendszerekkÊ vålhatnak, megszßntetve ezzel a Microsoft uralkodó helyzetÊt az operåciós rendszerek terÊn. A Microsoft a piaci kÊsedelem miatti pånikjåban elþszÜr egyenesen ingyen kezdte osztogatni a 3-as szåmú internet Explorer bÜngÊszþprogramjåt, majd mås termÊkeinek åråból kedvezmÊnyt is adott annak a szåmítógÊpgyårtónak, amely az þ bÜngÊszþjÊvel installålva årulta kÊszßlÊkÊt. Ez a lÊpÊs rÜgtÜn heves tiltakozåst våltott ki a konkurenciåból, amire vålaszul az Êv kÜzepÊn a Windows 95 immår a bÜngÊszþ integrålt 4-es verziójåval egyßtt jelent meg. NÊhåny hónap alatt meg is szÝnt ezzel a bÜngÊszþk piaca, azóta a bÜngÊszþÊrt kßlÜn pÊnzt kÊrni nem lehet. A Netscape be is szßntette sajåt bÜngÊszþjÊnek årusítåsåt, Ês szabad forråskódú ingyenes termÊkkÊ tette azt, a vilåghåló felhasznålóira bízva a tovåbbi fejlesztÊst. Sajnålatos módon ezzel egyßtt a Microsoft sem fejlesztette tovåbb - konkurencia híjån - olyan þrßlt tempóban a sajåt bÜngÊszþjÊt.
Ekkor vĂĄlt egyĂŠrtelmĂťvĂŠ, hogy a monopolisztikus operĂĄciĂłs rendszer abszolĂşt hatalmat ad tulajdonosĂĄnak a piacon. Ekkor kezdĂľdĂśtt meg a Microsoft pozĂ­ciĂłjĂĄnak vizsgĂĄlata, mely jogilag a Windows ĂŠs az internetbĂśngĂŠszĂľ integrĂĄlĂĄsĂĄnak jogossĂĄga kĂśrĂŠ fonĂłdik. SajnĂĄlatos mĂłdon szakmailag teljesen vĂŠdhetĂľ Bill Gates azon ĂĄllĂĄspontja, hogy egy modern operĂĄciĂłs rendszer elvĂĄlaszthatatlan rĂŠsze a bĂśngĂŠszĂľ. Ugyanakkor a modern informĂĄciĂłs gazdasĂĄg sem lĂŠtezhet egyetlen monopolhelyzetĂť operĂĄciĂłs rendszergyĂĄrtĂłval a nyakĂĄn, mert az lefĂŠkeznĂŠ a technikai innovĂĄciĂł ĂźtemĂŠt.
A Microsoft nĂŠpszerĂťsĂŠgĂŠt rĂśgzĂ­tĂľ kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂłk elfelejtettĂŠk megkĂŠrdezni a felhasznĂĄlĂłkat, hogy a jĂśvĂľben hiĂĄnyozna-e nekik pĂŠldĂĄul a RealPlayer internetes rĂĄdiĂł ĂŠs zenelejĂĄtszĂł, amely mĂĄsfĂŠl ĂŠven belĂźl szintĂŠn a Netscape sorsĂĄra juthat, ha a Microsoft jelenlegi gyakorlatĂĄt folytathatja. Erre a kĂŠpzeletbeli vesztesĂŠglistĂĄra mĂŠg legalĂĄbb 8-14 olyan alkalmazĂĄs kerĂźlhetne fĂśl, amelyet kĂśzvetlenĂźl veszĂŠlyeztet az ĂłriĂĄs. KĂśzĂŠjĂźk tartoznak a tĂśmĂśrĂ­tĂľprogramok, szĂśvegfelismerĂľ ĂŠs beszĂŠdfelismerĂľ alkalmazĂĄsok is. Az adatbĂĄzis-kezelĂľk piacĂĄt is felforgatnĂĄ, ha a hĂĄlĂłzati kiszolgĂĄlĂłjĂĄba a Microsoft integrĂĄlnĂĄ SQL kiszolgĂĄlĂłjĂĄt, amely szakmailag mĂŠg kevĂŠsbĂŠ lenne tĂĄmadhatĂł, mint a bĂśngĂŠszĂľ integrĂĄciĂłja, ĂĄm kĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl itt is a Microsoft elsĂľsorban az operĂĄciĂłs rendszerek terĂŠn megszerzett monopĂłliumĂĄval ĂŠrne el abszolĂşt fĂślĂŠnyt az adatbĂĄzis-kezelĂľk PC-piacĂĄn. A szoftveripar mĂĄsik ĂłriĂĄsa, az adatbĂĄzis-kezelĂľk piacĂĄt vezetĂľ Oracle ĂŠs az aprĂłbb szoftvercĂŠgek pontosan ĂŠreztĂŠk is a fenyegetettsĂŠgĂźket. A Microsoftot nem is az elĂŠgedetlen felhasznĂĄlĂłk pereltĂŠk be, ĂŠs nem is az integrĂĄlt bĂśngĂŠszĂľ miatt. VoltakĂŠppen Washington ĂĄllamot figyelmezteti 19 mĂĄsik szĂśvetsĂŠgi ĂĄllam, ĂŠlen a SzilĂ­cium-vĂślgynek otthont adĂł KaliforniĂĄval, hogy a redmondi fenegyerek hagyja ĂŠlni szoftvercĂŠgeiket, kĂźlĂśnben dĂźhbe jĂśnnek. Mivel AmerikĂĄban kĂśztudomĂĄsĂş, hogy a cselekvĂŠsi szabadsĂĄg ott vĂŠgzĂľdik, ahol a mĂĄsik orra kezdĂľdik, ez a rĂŠgi szabĂĄly az Ăşj gazdasĂĄgra is ĂŠrvĂŠnyesnek bizonyult.

A Linux tarolhatott volna

Kérdés, hogy miért nem indult be már korábban a piac természetes önvédelmi reakciója, hiszen a többi gyártó összefoghatott volna, hogy közösen fejlesszenek ki egy alternatív operációs rendszert. Az ingyenesen terjedõ, a Microsoftnak sok fejfájást okozó Linux alkalmasnak is tûnt volna erre. Egy erõsen támogatott és ingyenesen terjesztett Linux ugyanúgy letarolhatta volna az operációs rendszer piacát, mint ahogy a Microsoft tette azt az internet Explorer böngészõ integrálásával. Ám a cégek Linux-nak nyújtott támogatása kimerült a retorikában. Az IBM gõzerõvel saját csoda-unix rendszerén dolgozik, melybõl várhatóan még sokáig nem lesz semmi. A Compaq pedig, a zászlajára tûzött Linux-lobogó ellenére is, csak Windows-zal árulja az asztali PC-it, és e stratégia feladására perrel sem lehetett rákényszeríteni. A redmondi óriásbirodalom azzal védekezett a támadások ellen, hogy nincs külön böngészõpiac, illetve operációsrendszer-piac, és hogy a globalizálódó gazdaság piacai egyébként is olyan gyorsan változnak, hogy a termékek gyors elavulása miatt egyes piacok 4-5 év alatt teljesen megszûnhetnek, ezért indokolt volt (a kelleténél talán vehemensebb) igyekezetük. Egyúttal bejelentették új szoftverértékesítési stratégiájuk, az Új Generációs Windows Szolgáltatások (NGWS-New Generation Windows Services) bevezetését. Ez oly mértékben megváltoztatja a szoftverértékesítési szokásokat, hogy a per tárgyát képezõ állítások és fogalmak sokasága válik értelmezhetetlenné. Mindez azonban a versenytársak szemében csak olaj a tûzre. Az új üzleti modellben nagyon olcsón, akár ingyen is hozzá lehet majd jutni a szoftvereikhez, azonban havidíjat kérnek attól, aki az internetre csatlakozva használni kívánja azokat.
A havidĂ­jĂŠrt cserĂŠbe termĂŠktĂĄmogatĂĄst, folyamatos javĂ­tĂłcsomagokat, frissĂ­tĂŠst ĂŠs mindenfĂŠle hĂ­rcsatornĂĄkat Ă­gĂŠrnek.
Ugyanakkor az interneten keresztül képesek lesznek megakadályozni az illegális szoftverhasználatot, miután folyamatosan „látják" a világhálón valamennyi felhasználójukat. A rendszeres havidíjnak köszönhetõen a bevételek ezentúl egyenletesen folynak be, a kedvezõbb indítóárral pedig az ingyenes Linux-termékekkel is versenyképessé válnak. A havidíjat a nem túl magas, 10 dollár körüli összegre tervezik, ami viszont hosszú távon az egyszeri vételárnál nagyobb bevételre ad majd lehetõséget. Ennek az üzleti konstrukciónak legalább 40-50 egyéb apró elõnye van még a felsoroltak mellett, és valószínû, hogy rövidesen általánossá válik a konkurencia körében is. Ám rövid távon oly mértékû üzleti elõnyt biztosítana a Microsoftnak, hogy ezzel a bejelentéssel a cég végkép megerõsítette az ellenérdekelt felek eltökéltségét, hogy korlátozzák a Microsoft terjeszkedését.
KĂŠrdĂŠses, hogy milyen racionĂĄlis mĂłdja lehet egyĂĄltalĂĄn a korlĂĄtozĂĄsnak, ĂŠs az mennyire bizonyul hatĂĄsosnak. A szĂśvetsĂŠgi igazsĂĄgĂźgy-minisztĂŠrium ĂĄprilis 28-i hivatalos ĂĄllĂĄspontja szerint az operĂĄciĂłs rendszert fejlesztĂľ rĂŠszleget levĂĄlasztjĂĄk a cĂŠgrĂľl, ezzel mintegy kettĂŠszelve a vĂĄllalatot. A hivatalos ĂŠrvelĂŠs mellett azonban sokkal fontosabbnak tĂťnik az a kĂŠrdĂŠs, hogy lehet-e a cĂŠg tevĂŠkenysĂŠgĂŠt, ĂŠs mĂŠg inkĂĄbb a meglevĂľ monopĂłliumĂĄt a jelenlegi PC-szoftverekre korlĂĄtozni. Tavaly ugyanis sorra megjelentek az alternatĂ­v internetezĂľ eszkĂśzĂśk, Ă­gy a jĂĄtĂŠkkonzolok, a mobiltelefon ĂŠs a menedzserkalkulĂĄtor ĂśtvĂśzĂŠsĂŠbĂľl megszĂźletĂľ, mobil internetezĂŠsre alkalmas mĂźtyĂźrĂśk, valamint a kĂźlĂśnbĂśzĂľ, tĂŠvĂŠre csatlakozĂł internetezĂľ dobozok is. A jĂśvĂľ internetezĂľi, ĂŠs mĂŠg inkĂĄbb az interneten vĂĄsĂĄrlĂłk tĂśbbsĂŠge is ezeket az alternatĂ­v eszkĂśzĂśket hasznĂĄlja majd a vilĂĄghĂĄlĂł elĂŠrĂŠsĂŠre. A Microsoft mĂĄris webtelevĂ­ziĂłt fejleszt, gyĂĄrtani kĂ­vĂĄnja a mobileszkĂśzĂśk operĂĄciĂłs rendszereit is, ĂŠs a jĂĄtĂŠkkonzolok sikerĂŠn felbuzdulva mĂĄris bejelentette, hogy 2001-ben elkĂŠszĂźl a sajĂĄt X-box nĂŠvre hallgatĂł jĂĄtĂŠkszĂĄmĂ­tĂłgĂŠpe is. A microsoftos PC-uralomba mĂĄr-mĂĄr beletĂśrĂľdĂľ ĂŠs maguknak Ăşj terĂźletet keresĂľ gyĂĄrtĂłkat aligha lehetne jobban a Microsoft ellen hergelni, mint az ilyen bejelentĂŠsekkel. Ha viszont az alternatĂ­v internetbĂśngĂŠszĂľ eszkĂśzĂśk piaca az elĂľrejelzĂŠseknek megfelelĂľ mĂŠrtĂŠkĂŠben bĂľvĂźl, akkor igazuk lesz a Microsoft jogĂĄszainak: a PC-szoftverek piaca rĂŠtegpiaccĂĄ vĂĄlik, s az ott szerzett monopĂłliumĂĄt a versenytĂĄrsak el is fogadjĂĄk, fogadhatjĂĄk.
Kalifornia ĂĄllam nem fogja eltĂťrni, hogy a SzilĂ­cium-vĂślgybeli cĂŠgei hiĂĄba talĂĄlnak ki ĂŠs visznek sikerre egyre Ăşjabb termĂŠkeket, mĂŠg mielĂľtt az ĂĄllam nyeresĂŠges adĂłfizetĂľivĂŠ vĂĄlhatnĂĄnak, a redmondi ĂłriĂĄs tĂśnkreteszi Ăľket azzal, hogy az eredeti Ăśtlet csĂşf ĂŠs buta utĂĄnzatait a Windows-zal egyĂźtt ingyen kezdi osztogatni.
A globalizålódó vilåg új gazdasågi mechanizmusa olyan sebesen robog, hogy az elemzþk, politikusok Ês jogåszok alig gyþzik figyelemmel kÜvetni. Lemaradnak az esemÊnyek mÜgÜtt, mint ahogy lemaradtak az internet explorer tÜrtÊnetÊrþl is. Ám ezúttal úgy tÝnik, idejÊben reagålnak. Az mår az angolszåsz precedensalapú jogrendszer sajåtossåga, hogy csupån egy megtÜrtÊnt esetre hivatkozva fejleszthetþ ki új joggyakorlat. Az internet explorer esete ily módon tÜkÊletes modelljÊßl szolgål a jÜvþben vårható folyamatoknak. Az eset azt a kÊrdÊst is felveti, hogy az új gazdasåg igÊnyel-e a koråbbinål intenzívebb ållami felßgyeletet, Ês ha igen, milyen jellegÝt. Mindenestre a Microsoft-per korszakhatårt jelent a piacok szabålyozåsåban, az informatikai ipar terßletÊn mÝkÜdþ multinacionålis cÊgek felßgyeletÊben. Kívåncsian vårjuk håt a minisztÊrium dÜntÊsÊt, Ês legfþkÊpp azt, hogy annak az lesz-e a hatåsa, amit vårnak tþle.

Bayer JĂłzsef AndrĂĄs - NĂŠpszabadsĂĄg

 ?