HomePage   2000.08.01. - 2000.xx.xx. 
 

Miért is készült ez a lap?

 Ezt a lapot azért kezdtem el, hogy megnézzem hogyan lehetne szép oszlopkra tördelt HTML lapot csinálni, olyat amilyen például egy napilap.
 
Az zavart - és zavar most is -, hogy ezek az egyre szaporodó portál site-ok fix szélességûek és majdnem az összes balra van igazítva. Sajnos ilyen az egyik kedvencem, az index.hu is, de említhettem volna a CNN.com-ot is. Egy fokkal jobb a helyzet az origo.hu-n avagy az új play.hu lapon, ahol legalább a középre igazítást megcsinálták a fiúk.
 
Rögtön az elején problémába is ütköztem. A két nagy browser nem mûködik egyformán.Header1.2

  asasalkls aks laklskallskalslkal slkals laks

RĂśvidre vĂĄgva

  Most dĂľljenek hĂĄtra, ĂŠs lehunyt szemmel olvassĂĄk tovĂĄbb a cikket, hogy el tudjĂĄk kĂŠpzelni a kĂśvetkezĂľket: nĂŠzem a vissza jĂśvĂľbe kettĂľt a TV2-n, ahol a vĂŠgkifejlet zajlik, a Doki elment a Vadnyugatra, M.J. Fox pedig ottmaradt az Ăśtvenes ĂŠveken, ezzel mintegy nyitva hagyva a folytatĂĄs lehetĂľsĂŠgĂŠt, de ki is kĂŠnyszerĂ­tve azt, szĂłval amolyan vĂŠgkifejlet elĂľzetes zajlik, amikor az adĂĄsrendezĂľ szokĂĄsĂĄhoz hĂ­ven levĂĄgja a vĂŠge fĂľcĂ­met, ĂŠs beadja szerencsĂŠtlen Szarvas LĂĄszlĂłt, a JĂł estĂŠt MagyarorszĂĄg mĂťsorvezetĂľjĂŠt, aki ĂŠppen azt mondja: Kurva jĂł, azt mondjĂĄk fĂŠl perc mĂşlva vĂŠge.
Para-KovĂĄcs Imre

2000. augusztus 28. hĂŠtfĂľ 18:41
És itt fennakad a hangja, mert észreveszi, hogy adásban van.
FĂŠlre ne ĂŠrtsĂŠk, szerintem kurva jĂł, hogy emberi pillanataikban is lĂĄthatjuk a csalĂĄd ĂŠs a kutya televĂ­ziĂłjĂĄnak szereplĂľit, felĂľlem ilyenkor, tizenegy utĂĄn, mĂĄr akĂĄr: -Bazdmeg, megint hĂĄborĂş van a KĂśzel-Keleten-nel is indĂ­thatnĂĄk a hĂ­radĂłjukat, pusztĂĄn az az ember ĂŠs mĂťvĂŠszet ellenes gyakorlat zavar, hogy kĂŠpesek levĂĄgni a filmekbĂľl kĂŠt-hĂĄrom percet annak ĂŠrdekĂŠben, hogy eggyel tĂśbb hirdetĂŠst tudjanak beprĂŠselni nyomorult mĂťsorfolyamukba, elvĂŠve ezzel a lehetĂľsĂŠget azok elĂľl (belĂĄtom, elenyĂŠszĂľ a szĂĄmuk), akiket esetleg ĂŠrdekel, hogy ki Ă­rta a film zenĂŠjĂŠt, ĂŠs ki is az a kĂśpcĂśs kis muki, aki a portĂĄst alakĂ­tja.
Ez a fajta tiszteletlensĂŠg ĂŠs szakmai sĂśtĂŠtsĂŠg nyilvĂĄnvalĂł kĂśvetkezmĂŠnyekkel jĂĄr, ezek pedig termĂŠszetesen a legmagasabb nĂŠzĂľszĂĄm ĂŠs hirdetĂŠsi bevĂŠtel, amihez Ă­gy a tĂĄvolbĂłl is gratulĂĄlni szeretnĂŠk.

MinĂŠl tĂśbbet dolgozik a felesĂŠg, annĂĄl rosszabb a fĂŠrje egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapota

  A Michigan Egyetem kutatĂłi hĂĄromezer pĂĄr vizsgĂĄlata sorĂĄn arra a kĂśvetkeztetĂŠsre jutottak, hogy ha a felesĂŠg tĂśbb mint negyven ĂłrĂĄt dologozik hetente, akkor jelentĂľsen megnĂľ annak kockĂĄzata, hogy pĂĄrja egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapota romlik.
Azokban a csalĂĄdokban, ahol a nĂľ hetente tĂśbb mint negyven ĂłrĂĄt dolgozik, a hĂĄzastĂĄrs vagy ĂŠlettĂĄrs egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapota gyakrabban romlik, tĂśbbszĂśr lesz beteg, ĂŠs ritkĂĄbban jĂĄr orvosi szĂťrĂľvizsgĂĄlatokra. A vizsgĂĄlat eredmĂŠnyei arra hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet, magyarĂĄzza Ross Stolzenberg szociolĂłgiaprofesszor, a kutatĂĄs vezetĂľje, hogy a pĂĄrkapcsolatokban a felesĂŠgek ĂŠs barĂĄtnĂľk kizĂĄrĂłlagos feladata, hogy Ăźgyeljenek pĂĄrjuk egĂŠszsĂŠgĂŠre, a velĂźk ĂŠlĂľ fĂŠrfi ĂŠletmĂłdjĂĄra.
A problĂŠma akkor lĂŠp fel, ha a nĂľnek tĂśbb feladata adĂłdik munkĂĄjĂĄval, Ă­gy kevesebb idĂľ tĂślt pĂĄrjĂĄval; ekkor nem lesz ideje, hogy partnere egĂŠszsĂŠgĂŠvel is tĂśrĂľdjĂśn, felhĂ­vja figyelmĂŠt a szĂťrĂľvizsgĂĄlatokra, rendszeres sportolĂĄsra biztasson, vagy egĂŠszsĂŠges ĂŠteleket fĂľzzĂśn a csalĂĄdnak.
A megkĂŠrdezett pĂĄrok adatait kielemezve, az derĂźlt ki, hogy a kemĂŠnyen dolgozĂł nĂľk pĂĄrjĂĄnĂĄl hĂĄrom ĂŠv alatt a fenti okok miatt huszonĂśt szĂĄzalĂŠkkal nĂľ az egĂŠszsĂŠgromlĂĄs kockĂĄzata.
Elfogadjuk, vagy sem - ĂŠrvelt a profeszor -, a nemi szerepek ĂŠs hozzĂĄjuk tĂĄrsulĂł viselkedĂŠsmintĂĄk, a pĂĄrkapcsolatban "kiosztott" feladatkĂśrĂśk, hagyomĂĄnyok hatĂĄrozzĂĄk meg tetteinket. A nĂľk a tĂśrĂľdĂŠsre, a kapcsolat menedzselĂŠsĂŠre vannak szocializĂĄlva, az Ăľ feladatuk maguk ĂŠs tĂĄrsuk egĂŠszsĂŠgĂŠnek vĂŠdelme is. A fĂŠrfinak nem feladata a kapcsolat szociĂĄlis-emocionĂĄlis mendzselĂŠse, a hagyomĂĄnyos leosztĂĄs szerint nem kell tĂśrĂľdnie magĂĄval sem, mert ez a felesĂŠg feladata. A tĂĄrsadalmi szerepek vĂĄltozĂĄsĂĄt, a nĂľk karrierĂŠpĂ­tĂŠsben, munkĂĄban betĂśltĂśtt erĂľsĂľdĂľ szerepĂŠt nem kĂśvetik rugalmasan a pĂĄrkapcsolatokra jellemzĂľ nemi szerepek, feladatok.
Így, ha a férfi a dolgozik többet, mint negyven óra, akkor az nem lesz negatív hatással a feleség egészségi állapotára.
Érdekes, hogy míg nem változnak a kapcsolatban leosztott feladatok, nemi szerepek, addig jelentõsen változik a menedzsmentben dolgozó és így többet keresõ feleség, barátnõ megítélése. Azok a megkérdezett férjek, ahol a nõ a többet dolgozik, nem érzik úgy, hogy alulmaradnak a kapcsolatban, vagy hogy kínos lenne, hogy a nõ keres többet.
Ugyanakkor, ha a fĂŠrj munkanĂŠlkĂźli lesz (de a nĂľ tovĂĄbbra is dolgozik), akkor az a pĂĄr mindkĂŠt tagjĂĄt megviseli, mert a hagyomĂĄnyos "a fĂŠrfinak kell lennie a kenyĂŠrkeresĂľnek" nemi szerep sĂŠrĂźl. MinĂŠl tovĂĄbb van ĂĄllĂĄs nĂŠlkĂźl egy fĂŠrfi, annĂĄl gyorsabban romlik egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapota.
A lehetĂľ legrosszabb, amit egy fĂŠrfi az egĂŠszsĂŠge romlĂĄsa "ĂŠrdekĂŠben" tehet, az, hogy elvĂĄlik - mondja Stolzenberg. - A fĂŠrfiak ĂĄltalĂĄban gyengĂŠn muzsikĂĄlnak, ha a szociĂĄlis hĂĄlĂłt kell megĂŠpĂ­teniĂźk. A rokoni szĂĄlak, barĂĄti kapcsolatok, csalĂĄdi kĂśtelĂŠkek ĂĄpolĂĄsĂĄnak szakĂŠrtĂľi a nĂľk, felesĂŠgek. A vĂĄlĂĄssal a fĂŠrfiak tĂśbbsĂŠge elveszĂ­ti kapcsolatainak nagy rĂŠszĂŠt, Ă­gy a stresszoldĂĄs legjobb kĂśzegĂŠt is, ez pedig rossz hatĂĄssal van egĂŠszsĂŠgĂźkre.
Mindenki felelĂľs a sajĂĄt egĂŠszsĂŠgĂŠĂŠrt, de ahogy a kutatĂĄs is mutatja, ez egy pĂĄrkacsolatban egy kissĂŠ ĂĄtalakul. A fĂŠrfiak egĂŠszsĂŠge sokkal jobban fĂźgg a felesĂŠgĂźktĂľl, mint fordĂ­tva. A pĂĄr egĂŠszsĂŠgi ĂĄllapotĂĄnak megĂľrzĂŠse mĂĄr csak a nĂľ feladata lesz, a hagyomĂĄnyos szerepek szerint.


© FLEISCHMANN György -